Sezonowe warzywa i owoce

Lato nieodmiennie kojarzy się ze świeżymi warzywami i owocami, których w tym okresie jest mnóstwo. Na większość z nich czekamy cały rok, w zimowe miesiące marzymy o smaku truskawek prosto z krzaka i bobu z koperkiem. Jednak jak wiadomo to co dobre, szybko się kończy. Więc nie ma co się ograniczać‑ trzeba korzystać z jakże krótkich okazji, jakie oferują nam letnie miesiące i stawiać na sezonowe warzywa i owoce.

            Takich produktów jest wiele, chociaż niektóre z nich dostępne są przez cały rok. Nie ukrywajmy jednak, że latem stanowią one zdrowszą opcję, ponieważ nie są wówczas faszerowane chemią.  I jak wiadomo‑ świeże jest lepsze, takie warzywa i owoce mają więcej witamin, minerałów i składników odżywczych. Warto je kupować na lokalnych ryneczkach i straganach, od rolników i działkowców. Nie tylko wspomożemy w ten sposób lokalną gospodarkę, ale również zainwestujemy w swoje zdrowie, takie produkty zawsze będą lepszym wyborem niż te z supermarketu. Wiąże się to również z oszczędnością pieniędzy, produkty sezonowe w pełni sezonu są zazwyczaj wyjątkowo tanie.

            Jeśli chodzi o warzywa, w sierpniu królują pomidory, cukinia, buraki, kukurydza, ogórki, młode ziemniaki, kapusta, kalafior, papryka i bakłażan. Możliwości ich wykorzystania w kuchni jest mnóstwo. Począwszy od przetworów, dzięki którym będziemy mogli cieszyć się ich smakiem również w zimowe miesiące. Wszelkie przetwory z ogórków, domowy keczup z pomidorów oraz cukinii, kiszona kapusta… Samodzielne robienie „słoików” jest nie tylko dobrym sposobem na zatrzymanie smaków lata, ale również pomaga w dbaniu o zdrowie i oszczędność. Jest wiele innych opcji wykorzystania sezonowych warzyw: warzywne leczo, placki z cukinii, bakłażan zapiekany z mięsem, smażony kalafior, faszerowane papryki i wiele, wiele innych.

            Na samą myśl o letnich owocach, każdemu cieknie ślinka. Sierpień to czas porzeczek, jagód i borówek, malin, jeżyn, nektarynek, śliwek, arbuzów oraz agrestu. Tutaj również mamy szerokie pole do popisu w kwestii przetworów, dżemów, marmolad. A w chłodne, zimowe poranki, nie ma lepszego śniadania niż chrupiąca cieplutka grzanka, posmarowana naszymi ulubionymi owocami. Zwłaszcza, jeśli sami złożyliśmy je do słoika. Letnie miesiące z pewnością wielu osobom kojarzą się z domowymi kompotami, ciepłymi jagodziankami i pysznymi ciastami z porzeczką, śliwkami czy malinami. Dla osób zapracowanych dobrą opcją są szybkie sałatki owocowe oraz koktajle ze świeżych owoców.   

            Letnie miesiące oferują nam wiele sezonowych produktów, grzechem byłoby więc z nich nie skorzystać. Tak więc nie ma na co czekać, pozostaje tylko ruszyć na najbliższy ryneczek i korzystać z dobrodziejstw lata, póki jeszcze możemy.

Dodaj komentarz